SAŁATKA Z SELEREM NACIOWYM Z NUTĄ ŻURAWINY
Pokroić drobno seler naciowy oraz świeżego ogórka. Pierś indyka przyprawić i upiec w piekarniku w folii. Po wysytygnięciu pokroić na kawałki i wymieszać z warzywami. Dodać pieprz, sól. Zalać jogurtem naturalnym i posypać suszoną żurawiną.
MINI TORTILLE WARZYWNE Z DODATKIEM PIERSI KURCZAKA
Pierś kurczaka przyprawić pieprzem, papryką czerwoną ostrą i słodką,tymiankiem, solą. Pokroić w kostkę i dusić bez tłuszczu. Po 10 min dorzucić kiełki na patelnię wraz z pokrojoną w paski czerwoną papryką. Ogórka świeżego wraz z [...]
AŁATKA Z PIERSIĄ INDYKA, MOZZARELLĄ I ORZECHAMI LASKOWYMI
Przyprawić pierś indyka i dusić w 2 zblendowanych pomidorach. Pokroić na kawałki, wymieszać z podzieloną mozzarellą oraz pokrojonymi ogórkami i papryką. Na koniec posypać poszatkowanymi orzechami laskowymi.
PIEROGI LENIWE
Proporcje: 200g chudego białego sera, 1 łyżka otrębów owsianych, 1łyżka mąki kukurydzianej, 1 jajko Twaróg należy rozgnieść widelcem (próbowałam użyć blendera-ale to nie jest dobry pomysł) i dodać jajko, mąkę, otręby. Ugnieść ciasto (nie będzie lepić [...]
SOCZEWICA DUSZONA ZE SZPINAKIEM
Ugotować soczewicę ze szczyptą kurkumy. W tym czasie dusić szpinak z czosnkiem, wkroić pomidora. Następnie wszystkie produkty wymieszać ze sobą. Podawać z kaszą jaglaną i jogurtem naturalnym.
PASZTET WARZYWNY Z CUKINIĄ
2 średnie cukinie1 duży korzeń selera,2 średnie marchewki, 1/2 szklanki suchej soczewicy czerwonej, 2 ząbki czosnku, 2 jajka, kurkuma tymianek, zioła prowansalskie, sól, pieprz. Cukinie zetrzeć na tarce, posolić i odstawić na kwadrans, po czym [...]
POMIDORY Z MOZZARELLĄ
Pokroić w plastry pomidory i przełożyć je mozzarellą. Polać oliwą z oliwek, przyprawić świeżo zmielonym czarnym pieprzem i posypać listkami bazylii.
KREM POMIDOROWY Z MOZZARELLĄ
Ugotować pomidory w małej ilości wody. Po kwadransie dodać czosnek, bazylię, szczyptę soli, pieprzu, tymianek, papryczkę chilli. Gotować około pół h, aby jak najwięcej wody wyparowało. Zupę zblendować, wkroić mozzarellę i ozdobić świeżą bazylią.
OMLET GRYCZANY Z PASTĄ TWAROGOWĄ
Przygotować omleta: 2 łyżki mąki gryczanej + 2 jajka - wszystko zmiksować Upiec na patelni. W tym czasie przygotować pastę twarogową: twaróg wymieszać z poszatkowanym avokado i ugotowaną kaszą gryczaną, szczyptą soli i pieprzu. Rozsmarować [...]