11084290_861772597250482_8941392524426606353_n2 średnie cukinie
1 duży korzeń selera,
2 średnie marchewki,
1/2 szklanki suchej soczewicy czerwonej,
2 ząbki czosnku,
2 jajka,
kurkuma
tymianek,
zioła prowansalskie,
sól, pieprz.
Cukinie zetrzeć na tarce, posolić i odstawić na kwadrans, po czym odcisnąć z wody. Seler i marchewki obrać i również zetrzeć na tarce. Soczewicę opłukać w letniej wodzie, zalać wrzątkiem i gotować (dodając 1 łyżeczkę oliwy z oliwek i pół łyżeczki kurkumy) aż będzie miękka. Cukinię, seler i marchewki połączyć z ugotowaną soczewicą, jajkami i zmiażdżonymi ząbkami czosnku. Pasztet doprawić. Masę warzywną umieścić w naczyniu żaroodpornym i piec ok. 40 minut w 180° C. Podać na ciepło lub na zimno.