PIERŚ KURCZAKA W PIECZARKACH I PIETRUSZCE
Pierś kurczaka doprawić ziołami, szczyptą soli, pieprzu, chilli, papryki słodkiej i ostrej. Dusić na łyżce oleju kokosowego. Po kwadransie dodać pokrojone pieczarki. Dusić kolejny kwadrans. Na koniec posypać natką pietruszki.
ZRAZY WOŁOWE
Wołowinę pokroić w plastry i rozbić. Przyprawić solą, pieprzem, papryką czerwoną ostrą oraz łagodną, ostropestem plamistym. Wstawić do lodówki na minimum 3-4h. Przed obróbką termiczną wyjąć na minimum 30min. Na środku ułozyć pokrojonego ogórka kiszonego. [...]
FASZEROWANA SUSZONYMI ŚLIWKAMI PIERŚ INDYKA
1kg piersi indyka przyprawić papryką czerwoną ostrą i łagodną, tymiankiem, ziołami prowansalskimi, pieprzem i solą. Wyciąć otwór na wylot w środku piersi i włożyć suszone śliwki. Wstawić do piekarnika i piec w folii w 180 [...]
INDYK W CURRY
Pierś indyka pokroić w paseczki, doprawić curry, pieprzem, papryką czerwoną ostrą i łagodną. Posmarować olejem rzepakowym patelnię, podlać wodą, wrzucić liść laurowy, ziele angielskie i pieprz. Dodać szczyptę curry oraz chilli. Dusić około 30 min.
SYTA ZUPA Z INDYKIEM
Pierś indyka pokroić w paski i wrzucić do wrzątku. Dodać ziele angielskie, pieprz ziarnisty, liście laurowe, szczyptę soli i gotować na małym ogniu pół h. Po tym czasie dodać pokrojoną cukinię oraz duszone pieczarki z [...]
BURGER Z WOŁOWINĄ
Bułkę żytnią oraz plastry polędwicy wołowej podpiec na patelni grillowej. Na bułce ułożyć roszponkę, plastry ogórków kiszonych, wołowinę. Posmarować musztardą i spiąć wykałaczką.
PIERŚ FASZEROWANA SZPARAGAMI
Przyprawioną pierś kurczaka rozbić, ułożyć na każdą ugotowany szparag, zwinąć w rulonik. Zawinąć w srebrną folię i piec na grillu (lub w piekarniku).
TARTA GRYCZANA ZALANA KEFIREM (7 PORCJI)
SPÓD: - 250 g mąki gryczanej - dwa żółtka - szczypta soli - 120 g (12 łyżek) oleju rzepakowego Ciasto zagnieść i wstawić do lodówki na pół godziny. NA WIERZCH : - 1 brokuł - [...]
PULPECIKI W SOSIE POMIDOROWYM
Zmielić pierś indyka, doprawić ziołami prowansalskimi, bazylią, cząbrem, chilli, szczyptą soli i pieprzu. Dodać poszatkowaną natkę pietruszki, wbić jajko i ulepić kulki. Wrzucić do wrzątku i gotować 20 min od wypłynięcia na powierzchnię. W tym [...]
FASZEROWANA PAPRYKA
Pierś kurczaka zmielić, doprawić tymiankiem, ziołami prowansalskimi, papryką czerwoną ostrą i łagodną, pieprzem, szczyptą soli. Wbić jajko i dodać posiekany koperek. Masę wymieszać. Faszerować papryki i wstawić do parowaru lub piekarnika na 40min.
WOŁOWINA DUSZONA W POMIDORACH
Pokroić wołowinę w paseczki, doprawić czerwoną papryką ostrą i łagodną oraz chilli, szczyptą soli, pieprzu, czosnkiem. Dusić na łyżce oleju rzepakowego pół godziny, a później dusić przez godzinę w pomidorach. Doprawić bazylią i czosnkiem. Podawać [...]
KURCZAK CURRY W MLEKU KOKOSOWYM
Kawałek korzenia imbiru, 3 ząbki czosnku i cebulę posiekać. Podsmażyć na łyżce oleju (kokosowego lub rzepakowego). Pokroić piersi kurczaka oraz małą papryczkę chilli i dodać do cebuli. Dodać 2 łyżeczki pasty curry i i dusić [...]