🤗 Dzisiaj mój ulubiony temat, czyli szybkie obiady/kolacje z 3 składników! 🙂

🥟 PIEROGI LENIWE:
– twaróg (200g)
– mąka (pół szklanki) np. owsiana
– jajko
Oddzielić żółtko od białka. Białko ubić na sztywno [ewentualnie przy 1 białku – można całe jajko wrzucić do twarogu i połączyć]. Żółtko wymieszać (najlepiej tłuczkiem) z twarogiem. Wszystko połączyć, wymieszać łyżką, dodać szczyptę soli. Zagnieść. Uformować wałki, ciąć pod kątem odrywając kawałki ciasta. Wrzucić do gotującej się lekko osolonej wody i poczekać aż wypłyną na powierzchnię (okolo 2 minuty). Można podać z roztopionym masłem.

🥣 FALAFELE:
– słoik ciecierzycy
– czosnek, sól, natka pietruszki
– oliwa do wysmarowania patelni
Odcedzoną ciecierzycę oraz sól, czosnek i sodę zmielić/zblendować. Miksować aż ciecierzyca zacznie się lepić. Pod koniec dodać listki natki pietruszki oraz ulubione przyprawy. Z masy formować nieduże kotleciki i odkładać na talerz. Smażyć na rozgrzanej patelni po około 3 minuty z każdej strony, w połowie smażenia przewrócić na drugą stronę.

🐟 SAŁATKA:
– puszka tuńczyka (1 opakowanie)
– serek wiejski (1 opakowanie)
– ogórki kiszone
Wszystko wymieszać.

🥘 ZAPIEKANKA RYBNA:
– ryba
– puszka pomidorów lub passata
– przyprawy
Rybę doprawić, ułożyć w naczyniu żaroodpornym, zalać pomidorami i piec 30min w 180 stopniach).

🥫ZAPIEKANY INDYK:
– pierś indyka
– kulka mozzarelli
– pomidory suszone w słoiku
– przyprawy
Indyka doprawić, pokroić w plastry, ułożyć na niego pokrojoną mozzarellę i pomidory suszone w słoiku. Piec w 180 stopniach, 500g indyka – pół h.