12011165_942099792551095_3425725324614751283_n- 250 ml kefiru
- 1/4 szklanki oleju rzepakowego
- 3 jajka
- 1 i 2/3 szklanki mąki gryczanej
- 1 łyżeczka sody
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- kilka łyżek (ok.3-4) stewii lub ksylitolu – ja tym razem nie dodałam
- 3 szklanki świeżych wiśni (bez pestek)
- masa: 200g chudego twarogu + 100g jogurtu naturalnego

W jednej misce zmiksować kefir, olej, jajka. W drugiej wymieszać mąkę, sodę, proszek, stewię/ksylitol. Połączyć wszystko ze sobą. Wiśnie oprószyć łyżką mąki i dodać do masy. Wymieszać łyżką i przełożyć ciasto do formy. Piec ok. 45-50 minut w 180 stopniach. Kiedy ciasto wystygnie przeciąć wzdłuż i posmarować masą twarogową. W wersji słodszej dodać do niej miód.