BEZGLUTENOWY SERNIK Z KASZY JAGLANEJ NA ZIMNO Z OWOCAMI (12 PORCJI)

11742775_910639645697110_5757657571075393954_n– 2 szklanki kaszy jaglanej
– 3 szklanki wody i 1 szklanka mleka (2%)
– 800 ml jogurtu greckiego lub bałkańskiego
– ew. łyżka, dwie soku z cytryny 
– łyżeczka ekstraktu z wanilii lub łyżka cukru waniliowego
– kilka łyżek (ok.7-8) stewii lub ksylitolu
– 6 czubatych łyżeczek żelatyny lub agar-agar
– 1/3 szklanki wrzącej wody
– wiśnie 200g
– truskawki 300g
Kaszę gotować na wodzie i mleku, po czym przestudzić, dodać jogurty, stewię lub ksylitol, ekstrakt z wanilii. Zblendować. Gdyby był mało kwaśny, dodać sok z cytryny. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki wrzącej wody i wlać miksujac przez cały czas. Tortownicę wyłożyć folią. Część truskawek poukładać na brzegach tortownicy i wylać masę do formy,układając pozostałe truskawki i wydrylowane wiśnie na wierzchu, wciskając je lekko do środka. Wstawić do lodówki na około 3h.

Wartość kaloryczna 1 porcji (1/12 ciasta): 230 kcal

 

 

 

 

2017-07-26T21:45:16+00:00