11742775_910639645697110_5757657571075393954_n- 2 szklanki kaszy jaglanej
- 3 szklanki wody i 1 szklanka mleka (2%)
- 800 ml jogurtu greckiego lub bałkańskiego
- ew. łyżka, dwie soku z cytryny 
- łyżeczka ekstraktu z wanilii lub łyżka cukru waniliowego
- kilka łyżek (ok.7-8) stewii lub ksylitolu
- 6 czubatych łyżeczek żelatyny lub agar-agar
- 1/3 szklanki wrzącej wody
- wiśnie 200g
- truskawki 300g

Kaszę gotować na wodzie i mleku, po czym przestudzić, dodać jogurty, stewię lub ksylitol, ekstrakt z wanilii. Zblendować. Gdyby był mało kwaśny, dodać sok z cytryny. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki wrzącej wody i wlać miksujac przez cały czas. Tortownicę wyłożyć folią. Część truskawek poukładać na brzegach tortownicy i wylać masę do formy,układając pozostałe truskawki i wydrylowane wiśnie na wierzchu, wciskając je lekko do środka. Wstawić do lodówki na około 3h.

Wartość kaloryczna 1 porcji (1/12 ciasta): 230 kcal