– 250 ml kefiru
– 1/4 szklanki oleju rzepakowego
– 3 jajka
– 1 i 2/3 szklanki mąki gryczanej
– 1 łyżeczka sody
– 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
– kilka łyżek (ok.3-4) stewii lub ksylitolu – ja tym razem nie dodałam
– 3 szklanki świeżych wiśni (bez pestek)
– masa: 200g chudego twarogu + 100g jogurtu naturalnegoW jednej misce zmiksować kefir, olej, jajka. W drugiej wymieszać mąkę, sodę, proszek, stewię/ksylitol. Połączyć wszystko ze sobą. Wiśnie oprószyć łyżką mąki i dodać do masy. Wymieszać łyżką i przełożyć ciasto do formy. Piec ok. 45-50 minut w 180 stopniach. Kiedy ciasto wystygnie przeciąć wzdłuż i posmarować masą twarogową. W wersji słodszej dodać do niej miód.
– 1/4 szklanki oleju rzepakowego
– 3 jajka
– 1 i 2/3 szklanki mąki gryczanej
– 1 łyżeczka sody
– 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
– kilka łyżek (ok.3-4) stewii lub ksylitolu – ja tym razem nie dodałam
– 3 szklanki świeżych wiśni (bez pestek)
– masa: 200g chudego twarogu + 100g jogurtu naturalnegoW jednej misce zmiksować kefir, olej, jajka. W drugiej wymieszać mąkę, sodę, proszek, stewię/ksylitol. Połączyć wszystko ze sobą. Wiśnie oprószyć łyżką mąki i dodać do masy. Wymieszać łyżką i przełożyć ciasto do formy. Piec ok. 45-50 minut w 180 stopniach. Kiedy ciasto wystygnie przeciąć wzdłuż i posmarować masą twarogową. W wersji słodszej dodać do niej miód.