– 2 szklanki kaszy jaglanej
– 3 szklanki wody i 1 szklanka mleka (2%)
– 800 ml jogurtu greckiego lub bałkańskiego
– ew. łyżka, dwie soku z cytryny
– łyżeczka ekstraktu z wanilii lub łyżka cukru waniliowego
– kilka łyżek (ok.7-8) stewii lub ksylitolu
– 6 czubatych łyżeczek żelatyny lub agar-agar
– 1/3 szklanki wrzącej wody
– wiśnie 200g
– truskawki 300gKaszę gotować na wodzie i mleku, po czym przestudzić, dodać jogurty, stewię lub ksylitol, ekstrakt z wanilii. Zblendować. Gdyby był mało kwaśny, dodać sok z cytryny. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki wrzącej wody i wlać miksujac przez cały czas. Tortownicę wyłożyć folią. Część truskawek poukładać na brzegach tortownicy i wylać masę do formy,układając pozostałe truskawki i wydrylowane wiśnie na wierzchu, wciskając je lekko do środka. Wstawić do lodówki na około 3h.
– 3 szklanki wody i 1 szklanka mleka (2%)
– 800 ml jogurtu greckiego lub bałkańskiego
– ew. łyżka, dwie soku z cytryny
– łyżeczka ekstraktu z wanilii lub łyżka cukru waniliowego
– kilka łyżek (ok.7-8) stewii lub ksylitolu
– 6 czubatych łyżeczek żelatyny lub agar-agar
– 1/3 szklanki wrzącej wody
– wiśnie 200g
– truskawki 300gKaszę gotować na wodzie i mleku, po czym przestudzić, dodać jogurty, stewię lub ksylitol, ekstrakt z wanilii. Zblendować. Gdyby był mało kwaśny, dodać sok z cytryny. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki wrzącej wody i wlać miksujac przez cały czas. Tortownicę wyłożyć folią. Część truskawek poukładać na brzegach tortownicy i wylać masę do formy,układając pozostałe truskawki i wydrylowane wiśnie na wierzchu, wciskając je lekko do środka. Wstawić do lodówki na około 3h.
Wartość kaloryczna 1 porcji (1/12 ciasta): 230 kcal