CIASTO BANANOWE
- 3 średnie banany - 3 jajka - 4-5 łyżki mąki kokosowej (można pół na pół np. z jaglaną) - 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej - łyżka cynamonu Wszystko zmiksować i wstawić do piekarnika (180 stopni) [...]
CIASTO LEŚNY MECH (BEZGLUTENOWE, BEZLAKTOZOWE, BEZKAZEINOWE)
ciasto: 1.5 szklanki mąki ryżowej (lub pół na pół jaglana+kasztanowa) 5 jajek 1/3 szklanki erytrolu/ksylitolu/cukru kokosowego 0.5 szklanki rozpuszczonego oleju kokosowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 400g rozmrożonego szpinaku (odcisnąć) krem: 400ml mleka kokosowego (bardzo [...]
BROWNIE Z MĄKI KOKOSOWEJ
3 duże dojrzałe banany2-3 łyżki gorzkiego kakao 3-4 łyżki migdałów8-7 łyżek mąki kokosowej Banany rozgnieść widelcem i zmiksować z mąką oraz kakao. Masa powinna być lepka. Dodać migdały i ugnieść ciasto. Formę wyłożyć papierem do pieczenia [...]
CIASTO Z KASZY JAGLANEJ Z NUTĄ BANANA
Ugotować kaszę jaglaną (pół szklanki surowej). Banana w kawałkach wrzucić do miski, dodać ugotowaną i ostudzoną kaszę, 100g jogurtu naturalnego oraz wbić jajko. Doprawić cynamonem oraz imbirem. Zblendować. Dodać od 3 do 6 łyżek otrębów [...]
CIASTO Z JABŁKAMI Z KASZY JAGLANEJ
300 g surowej kaszy jaglanej 1,5 kg jabłek1 łyżka cynamonugarść żurawiny suszonejJabłka obrać i zetrzeć na tarce. Wymieszać z surową kaszą jaglaną, cynamonem i żurawiną. Przełożyć ciasto do blachy i piec w 180°C i piec około [...]
SAŁATKA ZE SZPINAKIEM I TRUSKAWKAMI
Liście młodego szpinaku (2 garście) + truskawki (szklanka) + pomarańcza + płynny miód (1 łyżeczka), 1 łyżeczka siemienia lnianego, jogurt naturalny (pół opakowania=100g)Szpinak umyć i odciąć twarde łodyżki, ułożyć na półmisku, dodać pokrojone w plasterki [...]
BEZGLUTENOWY SERNIK Z KASZY JAGLANEJ NA ZIMNO Z OWOCAMI (12 PORCJI)
- 2 szklanki kaszy jaglanej - 3 szklanki wody i 1 szklanka mleka (2%) - 800 ml jogurtu greckiego lub bałkańskiego - ew. łyżka, dwie soku z cytryny - łyżeczka ekstraktu z wanilii lub łyżka [...]
GRYCZANE CIASTO ZE ŚLIWKAMI (10 PORCJI)
- 250 ml kefiru - 1/4 szklanki oleju rzepakowego - 3 jajka - 1 i 2/3 szklanki mąki gryczanej - 1 łyżeczka sody - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - kilka łyżek (ok.3-4) stewii lub [...]
GRYCZANE CIASTO Z WIŚNIAMI (10 PORCJI)
- 250 ml kefiru - 1/4 szklanki oleju rzepakowego - 3 jajka - 1 i 2/3 szklanki mąki gryczanej - 1 łyżeczka sody - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - kilka łyżek (ok.3-4) stewii lub [...]
ZBOŻOWE BATONIKI
Pół szklanki płatków owsianych zalać wrzątkiem (tylko lekko ponad płatki), dodać 5 łyżek otrębów owsianych i 2 łyżki siemienia lnianego. Można posłodzić stewią lub dodać 1-2 łyżki rozkruszonej gorzkiej czekolady. Poczekać aż wystrygną i wbić [...]
GRYCZANO-KOKOSOWE CIASTO Z OWOCAMI (10 PORCJI)
- 250 ml mleka kokosowego - 3-4 łyżki oleju kokosowego - 3 jajka - 1 i 2/3 szklanki mąki gryczanej - 1 łyżeczka sody - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - 3 szklanki świeżych śliwek [...]